Noticias

Diafragma respiratori i ansietat

En sintonia amb el que recomanava ahir per a les molèsties i burxades en costelles, pit i esquena ocasionades per la falta d’activitat, excés de sofà i la tensió mental, afegeixo aquest gràfic del mecanisme muscular més important dels implicats en la respiració: el diafragma.

Aquest múscul es contreu de manera involuntària gairebé tot el temps.

Quan inhalem aire, la cavitat toràcica s’amplia, el diafragma es contreu i baixa, i quan deixem anar l’aire, el diafragma es relaxa i puja, facilitant l’expulsió de l’aire dels pulmons.

La correcta mobilitat d’aquest peculiar múscul és important per a mobilitzar els fluids de les vísceres del cos (sistema limfàtic i respiratori, glàndules, vesícula biliar, estómac i pàncrees).

Per la seva situació i les múltiples connexions que el diafragma té amb les vísceres toraco-abdominals, un espasme del mateix pot ocasionar problemes en la respiració, circulació i funció digestiva.

La seva privilegiada posició en el centre del tors, fa que una mala dinàmica dels seus moviments d’expansió-contracció, pugui pertorbar l’estàtica pèlvica lumbar, hèrnia de hiat, lumbàlgies, cistitis, colitis o mala absorció de nutrients, entre altres problemes.

El diafragma té una rellevància especial sobre les emocions

Per què? Doncs perquè quan tenim estrès o ansietat, una de les reaccions automàtiques de l’organisme és accelerar la circulació contraient els vasos sanguinis (més cabal de sang per a oxigenar la resposta), augmentar el to muscular (el cervell pensa que ha de reaccionar i moure’s ràpid) i accelerar la respiració per a assegurar la supervivència.

Això, moltes vegades, és contraproduent per al propi organisme, ja que si no som conscients d’aquestes reaccions involuntàries del nostre cos, el diafragma pot veure’s alterat i acabar dificultant la respiració, la qual cosa ens dóna sensació de falta d’aire, angoixa o respiració superficial i insuficient.

Solució? Trencar el cercle. Prendre consciència del nostre cos i mobilitzar el diafragma de manera voluntària, a través de la respiració.

Les maniobres d’alliberament del diafragma que realitzo en consulta busquen desbloquejar la mobilitat de la zona, influint sobre la columna, coll i tors, aconseguint una respiració plena i suficient

Com vivim moments excepcionals, el que faré serà recomanar-te una sèrie d’exercicis molt senzills que pots realitzar ficada al llit sobre el sòl en una catifa o esterilla i de manera que aprenguis a repetir-los quan els necessitis.

Necessito un parell de dies per a gravar i editar l’àudio amb les instruccions. Però prometo que mereixerà l’espera.

I recorda, sempre pots contactar amb mi per telèfon, whatsapp o email si tens dubtes o necessitats.

(Pedro)
Email: info@centretui.com
Telèfon: 627 848 667

Compártelo:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deja un comentario